terug naar overzicht

De zorg moet terug vertrekken vanuit de mens

Verslag werktafel en -bezoek Minister Gennez :
“De zorg moet terug vertrekken vanuit de mens”.

Bezoek aan Tubbe-huis Bosbeekhof, Zorgbedrijf Rivierenland inspireert tot herdenking van het woonzorgbeleid.
Sint-Katelijne-Waver, 29 april 2025.

De plaats van ontmoeting was het woonzorgcentrum Bosbeekhof, één van de bijna 100 Tubbe-huizen in Vlaanderen. Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez liet zich onderdompelen in de praktijk van relatiegerichte zorg en sprak met 9 directies van woonzorgcentra (allen Tubbe-ambassadeurs). Ze volgde daarna een rondleiding met veel interesse voor bewoners, families, medewerkers, vrijwilligers.
Het was geen klassiek werkbezoekronde, maar een oprecht gesprek over de toekomst van ouderenzorg – en over wat écht telt.

Van instelling naar gemeenschap.
Bosbeekhof is een woonzorgcentrum midden in het centrum van de gemeente. Het is een leefhuis, waar bewoners, hun familie én medewerkers samen het dagelijks leven vormgeven – volgens de Tubbe-visie. Zoals jullie weten is deze visie gebaseerd op autonomie, verbondenheid, participatie, community, coaching en zingeving.
Minister Gennez toonde zich onder de indruk. In een open dialoog met de Tubbe-ambassadeurs benoemde ze haar persoonlijke betrokkenheid : “Mijn ouders zijn bij de tachtig. Wat zij mij zeggen, inspireert me. ‘Erger dan ouder worden, is niet ouder worden.’ Die uitspraak herinnert me eraan dat ouderenzorg niet mag gaan over structuren en protocollen, maar over mensen, over leven, over waardigheid.”

Minister Gennez - Bosbeek

“We moeten terug naar de kern”.
De minister deelde haar analyse over de huidige regelgeving. “Er is te veel gebouwd op goedbedoelde aanvullingen. We zijn vertrokken van de mens, maar onderweg zijn we de kern kwijtgeraakt. Wat ik vandaag hoor, herinnert mij eraan waar we opnieuw naartoe moeten : een warme leefgemeenschap, waar bewoners zich thuis voelen en medewerkers met goesting werken.”
Ze kondigde aan dat ze tijdens haar legislatuur werk wil maken van structurele vereenvoudiging. “We willen evolueren naar een systeem dat niet elk stapje controleert, maar evalueert op het einde van het proces : de ervaring van de bewoner. We gaan daarvoor aan de slag gaan met de concrete invulling van het mozaïek-decreet en stap voor stap overbodige regels schrappen – met jullie hulp.”

Kabinetsmedewerker Deschamps :
“De minister gaat zich hierin vastbijten”.
Kabinetsmedewerker Mike Deschamps benadrukte de vastberadenheid van minister Gennez. “De wil is er. We beseffen dat het een complex proces is, maar de minister gaat zich hier écht in vastbijten. Het is belangrijk dat het beleid zich nu baseert op het vertrouwen dat 97% van de woonzorgcentra hun werk goed doen.”
Deschamps erkende tegelijk het knellende keurslijf van bestaande regelgeving. “Als we écht willen dat woonzorgcentra kunnen evolueren naar plekken van verbinding en participatie, dan moet het wetgevend kader ruimte geven. Wat we hier vandaag gezien hebben, toont hoe het anders en beter kan.”

Tubbe-ambassadeurs doen duidelijke oproep.
Tijdens het bezoek herhaalden we als Tubbe-ambassadeurs ons pleidooi voor structurele verandering in de sector. Onze boodschap aan het beleid is helder :

  1. Investeer in participatief en gedeeld leiderschap.
  2. Geef woonzorgcentra de autonomie om te werken op maat van hun bewoners. Pas daarvoor ook het inspectiesysteem aan.
  3. Doorbreek het negatieve beeld van de ouderenzorg – en toon wat er wél werkt.

“Menselijke zorg vraagt vertrouwen, geen extra regels.” benadrukten we. “Laat ons bouwen aan een sector waar bewoners én medewerkers zich gezien en gehoord voelen.” De minister antwoordde instemmend.

Concrete verhalen raken.
De kracht van Tubbe zit in het dagelijkse leven. Zoals Jacqueline, bewoonster van Bosbeekhof, aan de minister vertelde: “Hier luisteren ze écht naar wat ik wil. Ik doe dingen die ik graag doe, en dat ik mee kan helpen, geeft me een goed gevoel.” Of zoals directeur Maddy Van den Bergh verwoordde : “Onze bewoners bloeien open, ons team werkt met meer betrokkenheid dan ooit. We zijn geen instelling, maar een huis van mensen.”

de toekomst : samen vooruit

De toekomst : samen vooruit.
De werktafel eindigde niet alleen met een fotomoment, maar ook met een uitnodiging tot samenwerking. “Ik beloof hiermee aan de slag te gaan,” zei Gennez. “Maar ik kan het niet alleen. Geef me mee wat er wél kan, wat we anders kunnen doen met bestaande middelen. Laten we samen terug de koppen bij elkaar steken – en zorg terugbrengen naar haar essentie : een menselijk verhaal.”

De minister zette dat kracht bij in het VRT journaal : “Ik ga er alles aan doen om regelgeving te vereenvoudigen, om planlast terug te dringen. En vooral ook om de zorgmedewerkers de vrijheid te geven om te doen wat ze het liefste doen en dat is in een huiselijke sfeer zorgen voor de bewoners.”

De aanwezige Tubbe-ambassadeurs beloofden aan de minister om de leden van de Commissie Welzijn en Vlaamse parlementsleden nog dit voorjaar uit te nodigen per provincie om een Tubbe-huis in hun regio te bezoeken en in gesprek te gaan over Tubbe. Zo wordt het beleid gevoed met praktijk, en kan een warme ouderenzorg uitgroeien tot het nieuwe normaal. Minister Gennez ondersteunt deze aanpak.

Tubbe : een nieuwe standaard in ouderenzorg.
Met 14 nieuwe geselecteerde woonzorgcentra die dit voorjaar starten met de Tubbe-aanpak, groeit het Tubbe-netwerk in Vlaanderen stevig door. Intussen passen 1 op 8 Vlaamse woonzorgcentra de Tubbe-principes toe. De Koning Boudewijnstichting blijft dit model ondersteunen als hefboom voor structurele vernieuwing en een woonzorg op mensenmaat. Zoals Sofie Bekaert van KBS aan de minister het verwoordt : “De Tubbe-visie toont wat mogelijk is. Dit moet het nieuwe normaal worden.”

Jaarverslag 2023 Voorpagina