terug naar overzicht

Vives Roeselare maakt kennis met het Zweedse Tubbe-principe waarvan BEN ambassadeur is

Op vrijdag 24/11/2023 maakte Vives Roeselare kennis met het Zweedse Tubbe-principe waarvan BEN ambassadeur is

De leerlingen en het personeel van Vives Roeselare maakten kennis met het Zweedse Tubbe-principe. Het Ardooise woonzorgcentrum BEN is een ambassadeur van dit principe en geeft bewoners veel inspraak.
“Ik hielp een nieuwe woonassistent zoeken en mocht een boottocht in Gent organiseren”,
vertelt Hedwige Devoldere (90).

Bewoners van woonzorgcentra moeten (mede)zeggenschap krijgen over hun dagelijkse leven en de plek waar ze wonen. Ook de medewerkers hebben recht op inspraak terwijl de directie coachend leiding geeft. Dat is het Tubbe-principe dat uit Zweden komt. Vives wil het principe integreren in de opleidingen rond gezondheid en welzijn en ging kijken in woonzorgcentrum BEN in Ardooie, waar het al even toegepast wordt. Tubbe dankt zijn naam aan het Tubberödshus in Zweden, dat al sinds 2010 inspeelt op relatiegerichte zorg in woonzorgcentra. In 2020 deed Tubbe zijn intrede in België. Ondertussen hanteren zo’n 150 woonzorgcentra het model in hun dagelijkse werking. Het Ardooise BEN was een van de allereersten en wordt door de Koning Boudewijnstichting en de Belgische Tubbe-organisatie omschreven als ambassadeur.

“Het gaat vooral om participatie en onderlinge relaties”, zegt directeur Renaat Lemey, die op werkbezoek ging in Zweden om het Tubbe-model te ontdekken. “Door de relatiegerichte zorg scheppen bewoners een band met de medewerkers, familie, hun leefplek en de buurt. We moeten een andere visie installeren in woonzorgcentra. Bewoners kunnen participeren en helpen beslissen over heel veel zaken. Een woonzorgcentrum mag niet gezien worden als een wachtkamer van het eindstation.”

Astrid Stockman en het BEN-koor "Casa Musica" zorgden voor de muzikale omlijsting

Het startschot van de toekomstige opleiding werd vandaag in Vives Roeselare gegeven tijdens een studiedag. Het Casa Musica-koor van BEN mocht voor de leerlingen een optreden geven onder begeleiding van de bekende sopraan Astrid Stockman. Ook de 90-jarige Hedwige Devoldere, voormalige sopraan en weduwe van gewezen veldwachter Jean Maeseele, zong mee.

Enkele getuigenissen van bewoonster "Hedwige"

Hedwige is een toonvoorbeeld van hoe BEN het Tubbe-principe toepast. “Ik werd al betrokken bij het organiseren van Moederdag en Vaderdag. In plaats van een bloempje krijgen de heren nu een biertje, veel beter”, vindt ze. “Ik beslis ook mee over de decoratie in de ontmoetingszaal, elk seizoen opnieuw. Straks wordt de kerstversiering uitgepakt. Ik ben ook lid van de bewonersraad.”

Maar ook bij zwaardere beslissingen heeft Hedwige een vinger in de pap, zoals de selectieprocedures van nieuw personeel. “Het was erg interessant om mee te helpen zoeken naar een nieuwe woonassistent. We hebben iemand aangetrokken die hier perfect past”, vertelt ze.

Ook een uitstap naar Gent hielp ze organiseren. “We wilden een boottocht doen. Door een ongeval duurde die maar een paar minuten, maar we hebben toch lekker gegeten en 100 meter kunnen varen”, vertelt ze met een schaterlach.

Bron : Het Nieuwsblad